Important

Nu avem voie!

Cristi Vasilica Danilet despre petitia initiata de cetateni impotriva celor sapte baieti care au violat o fata din Vaslui:

“Poate ca cei care semneaza aceasta petitie cred ca ei au dreptul sa ceara arestarea cuiva si ca exista vreo autoritate competenta care va analiza cererea lor. Cu privire la acest aspect spun ca este o inducere in eroare a populatiei semnatare in primul rand prin titlul demersului (‘Cerem arestarea celor 7 baieti violatori din Vaslui!!‘), in al doilea rand prin mijlocul folosit (petitie=cerere). As vrea sa fie clar pentru toata lumea: indiferent de subiectul abordat, petitile (n.m. petitiile) online nu au nicio valoare juridica, adica ele insele nu vor determina producerea vreunei consecinte in sensul dorit de petitionari. Ele sunt doar subiecte propuse spre dezbatere si atat.”

Intr-adevar, populatia nu are voie sa ceara nimic niciodata; cetateanul nu are voie sa isi exprime punctul de vedere, ingrijorarile si nici nu are voie sa ia vreun fel de atitutudine cand se simte amenintat sau cand vede abuzuri si nedreptate; tcetateanul trebuie sa taca atunci cand vede sau afla despre o persoana ca a stat in inchisoare nevinovata; cetateanul trebuie sa aplaude justitia pentru ca ia decizii partinitoare; cetateanul trebuie sa pupe in fund DNA-ul ori de cate ori intarzie cazurile, uita dosarele in sertare si vine cu ele in (pre)campanii electorale sau cand trebuie sa cada un guvern de o anumita culoare – de altfel, cetateanul nu mai are nicio valoare inca de la democraticul referendum de demitere a lui Traian Basescu; bineinteles, cetateanul are drept de vot insa doar consultativ intrucat, in realitate, votul sau nu este respectat. In totalitatea lui, poporul nu conteaza: daca este criza economica poporul nu conteaza, daca partidul de opozitie nu poate darama legitim guvernul si apeleaza la ajutorul DNA, poporul nu conteaza; daca se cer taxe reduse, poporul nu conteaza, daca vrem sa ne curatam strazile de pedofili si violatori, poporul nu conteaza, daca vrem sa intervina DNA in toate cazurile de coruptie si atunci cand trebuie, poporul nu conteaza, daca ne revoltam impotriva abuzurilor unor procurori si judecatori, poporul nu conteaza. In principiu, poporul nu conteaza; el trebuie sa Conteaza doar Danilet, Livia Stanciu, Kovesi si gasca lor; doar ei au voie sa aresteze preventiv pe baza de suspiciuni rezonabile oameni nevinovati. In cazul de fata presupun ca nu au existat astfel de suspiciuni din moment ce nu s-a dispus o astfel de masura care, impreuna cu Danilet, afirma ca autorii faptei petrecute nu reprezinta un pericol social. Tot victima este de vina si tot ea nu conteaza.

C.Filip
C.Filip

O astfel de actiune (petitie) pune in discutie o problema mult mai grava: daca cetateanul nu se simte in siguranta atunci institutiile abilitate trebuie sa ia masurile cuvenite. Nu trebuie sa se comita o fapta prejudicioasa; insasi starea de ingrijorare ca ea se poate produce are efecte negative intr-o societate dezvoltata. Insa Romania nu are o stfel de societate atata timp cat exista indivizi ca acestia (mai ales in functii importante) si cat noi, ceilalti, ii toleram in societate. Nu o sa se schimbe realitatea dupa primul protest civic, dar nici sa stai sa te plangi nu o sa iti rezolve problemele.  Atata timp cat traiesti intr-un loc, indiferent care este acesta, ai o responsabilitate fata de el, intrucat tot ce faci si nu faci se va rasfrange asupra ta. Daca intorci ochii de la un abuz doar pentru ca nu este indreptat impotriva ta vei creste sansele ca, intr-o zi, un abuz sa aibe loc asupra ta si o alta persoana sa nu faca nimic impotriva lui.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s