Important

Taiati padurea!

C.Filip
C.Filip

<Taiati padurea!>, pare sa spuna Iohannis. Desi zilele trecute se arata solidar cu oamenii care protestau fata de taierea abuziva a padurilor romanesti, Presedintele Romaniei se situeaza, de fapt, de cealalta baricada.

Zilele acestea dau intamplator peste motivarea retrimiterii in Parlament a Codului Silvic, actiune cu care nu am nimic in esenta, ea este un drept constitutional si bine ca exista. Insa motivarea din aceasta imi lasa un gust amar, mai ales ca Presedintele a mai intarit-o printr-o alta declaratie care imi confirma retinerile fata de calitatea lui de om si, ulterior, de politician.

MOTIVAREA

  • (…) Consideram ca interventiile legislative adoptate in curpinsul acestei legi, (n.m. virgula inutila) sunt de natura sa limiteze activitatea economica a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, avand impact asupra mediului concurential si, implicit, asupra economiei si sa creeze premisa legislativa a unui tratament juridic discriminator” –  cu alte cuvinte, sa nu se schimbe nimic si jaful sa continue; o afacere de 5 miliarde de euro si 80 de milioane de metri cubi de lemn (antena3) pe care Iohannis se face ca nu o vede.
  • (…) pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa din fondul forestier national si dreptul de preemtiune pentru producatorii din industria mobilei la cumpararea de masa lemnoasa – sunt de natura sa aduca atingere principiilor libertatilor economice si contractuale (…)” – inteleg ca poate fi o problema de avantaje/dezavantaje, desi grupul austriac Holzindustrie Schweighofer SRL pare sa nu fi cunoscut vreodata dezavantaje in Romania, ci alte firme se regasesc in situatia de a intra pe piata lemnului. Contracte pe banda rulanta si niciun stres pentru Holzindustrie Schweighofer SRL in a defrisa padurile altei tari. Dar, ce sa faci, cand esti dat afara din propria tara pentru ca nu respecti normele de mediu? Cred ca spune multe despre activitatea ta ca firma. Cat despre principiile libertatilor economice: toate activitatile economice trebuie sa se desfasoare intr-un cadru legal impus de tara in care are loc activitatea companiei; iar un stat sanatos este obligat sa impuna conditii benefice lui insusi. Nu accepti orice activitate economica doar in spiritul idealurilor textelor despre libertati economice si financiare restrangand libertatile propriilor cetateni, printre care dreptul la viata, la sanatate. Nu dai prezentul si viitorul cetatenilor si a natiunii pe interesul unor companii straine care nu respecta legea. Argumentele lui Iohannis nu sunt decat lobby ale companiei austriece, prezenta pe piata din Romania inca din 2002 cand a fost inregistrata la Regsitrul Comertului (CUI 14554103). In ceea ce priveste libertatile contractuale, este obligatia unui stat sa incheie contracte benefice ambelor parti, fara prejudicierea vreuneia.

IOHANNIS & Holzindustrie Schweighofer SRL

Fostul ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana il acuza pe seful statului ca a fost dezinformat. Eu cred ca stia bine ce zice si ce face, tinand cont de relatia sa cu Gerald Schweighofer, patronul formei Holzindustrie Schweighofer, cu care si-a petrecut Craciunul. Conform, Der Spiegel, Holzindustrie Schweighofer a pus monopol pe industria prelucrarii lemnului si, in urma unei investigatii jurnalistice, publicatia a adus dovedi in ceea ce priveste modul in care reprezentantii companiei sunt dispusi sa plateasca pentru lemnul taiat ilegal. Numele lui Iohannis apare in contextul in care Presedintele a retrimis legea Codului Silvic in Parlament avand ca obiectiv revizuirea mai multor paragrafe, printre care si cel referitor la limita de 30% impusa de actuala lege, limita care, inlaturata, ar permite Holzindustrie Schweighofer sa exploateze nestringherita. Schweighofer-Holzindustrie a trimis in acest sens si o scrisoare Guvernului Ponta, cerand eliminarea pragului de 30%. Guvernul nu a dat curs si a mentinut pragul in actualul Cod Silvic.

Conform BZI, Environmental Investigation Agency (EIA) confirma disponibilitatea formei austriece de a incalca legile si de a taia paduri abuziv; in acest sens EIA a dat publicitatii inregistrari video cu camera ascunsa, care demonstreaza ca firma Schweighofer-Holzindustrie este dispusa sa achizitioneze lemn taiat ilegal.

In continuare aveti reportajul realizat de EIAEnvironmnet:

„TARILE FARA PADURI AU NOROC LA PETROL”

Nu pot confirma declaratia din surse variate, o mentionez ca fapt divers, intrucat dovedeste nu doar prostie si lipsa de patriotism, ci si complicitate:

IOHANNIS Tarile fara paduri au noroc la petrol„Tarile fara paduri au noroc la petrol, uitati-va la statele din Golf, unde vedeti pe acolo paduri?”, a declarat Klaus Iohannis pentru Agentia LOL. ” In acest sens am spus ca voi pune pe agenda CSAT urmatoarea problema: e mai bine cu paduri si saraci sau fara paduri si bogati precum Emirate, Arabia Saudita, Qatar sau Kuwait?. De aceea am intors in Parlament Codul Silvic”.

„Șeful statului a precizat că în cazul în care se va lua decizia despăduririi complete a României, pentru ca deșertul să ne ofere petrol, a purtat deja discuții cu reprezentanții firmei austriece Holzindustrie Schweighofer pentru a ne ajuta în acest sens”(criterii.ro). Cum ramane cu competitivitatea si concurenta? Daca tu vorbesti numai cu un operator nu ii discriminezi pe ceilalti? Presedintele acesta se dovedeste mai mult decat o alegere nefericita.

sursa: http://www.criterii.ro/index.php/en/national/13172-klaus-iohannis-poate-optam-pentru-desertificare-tarile-fara-paduri-au-noroc-la-petrol 

Motivarea de catre Presedintie a trimiterii in Parlamentul Romaniei a legii Codului Silvic:
1

2

3

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s