Important

Conflictul ruso-ucrainian

Cine are de castigat de pe urma conflictului dintre Rusia si Ucraina? Intotdeauna este aceeasi intrebare: cine cu ce se alege? Si tot intotdeauna, o zona destabilizata reprezinta o sursa de venit pentru actorii care o destabilizeaza.

Ce se intampla in Ucraina? Pe de o parte avem, Rusia (aparent singura) si pe de alta avem Ucraina (aparent sustinuta de Europa si SUA). De fapt, se ciocnesc doua entitati mari: Rusia si SUA. Undeva la mijloc se afla Europa, impartita in gandire, atitudine si interese. Tocmai de aceea, o uniune a tuturor tarilor din Europa este imposibila: fiecare stat isi vede interesele proprii, nu poate si nu vrea sa renunte la suveranitate in favoarea unei entitati superioare care sa o guverneze, sa ii dilueze identitatea si care sa o tina pe loc pentru ca alte state, mai putin dezvoltate, sa o ajunga din urma. La prima vedere, logica pare corecta si productiva pe termen lung, oferind continentului o pozitie globala stabila si puternica. Numai ca acest lucru nu se intampla si nimeni nu vrea sa imparta puterea cu nimeni; de aceea, se ajunge la situatia in care, in Uniunea Europeana, unul dicteaza si restul executa.

ACELEASI PARERI

In ceea ce priveste Ucraina, parerile concorda, actiunile insa difera: toti sunt de acord ca o extindere a Rusiei ameninta granitele UE si, daca astazi rusii sunt in Crimea, Georgia sau estul Ucrainei, maine ajung in Moldova si poimaine sunt la usa Poloniei.

Periculos este si pentru Suedia si Finlanda care intentioneaza sa se apropie de NATO intrucat Rusia le sufla in ceafa. De altfel, Finlanda are 1340 km de granita comuna cu Rusia si a intalnit destule abateri din partea Kremlinului; amintesc de cele mai noi incalcari ale spatiului aerian finlandez de catre avioane militare rusesti, confirmate de Helsinki, despre care Rusia afirma ca au fost accidentale – si totusi, ele au loc in contextul in care, alaturi de Suedia, Finlanda a afirmat ca isi va extinde cooperarea cu Alianta Nord-Atlantica in ceea ce priveste operatiunile de tip Host Nation Support (sprijin pentru tara gazda), ceea ce presupune cresterea suportului logistic pe teritoriul finlandez din partea NATO si, implicit, o apropiere a SUA fata de Rusia. De altfel, Finlanda a decis la inceputul anului curent si modernizarea sistemului defensiv aerian. Colaborand deja cu NATO in operatiuni internationale, Suedia si Finlanda urmaresc sa isi asigure securitatea teritoriala si sa transmita un mesaj Kremlinului care, prin vocea unui consilier al presedintelui Putin, Sergei Markov, sustine ca Finlanda are o atitudine rusofoba si ca trebuie sa se gandeasca la consecintele unei aderari la NATO (sursa: http://www.defensenews.com/article/20140612/DEFREG01/306120040/Russia-Warns-Sweden-Finland-Against-NATO-Membership). Nimic altceva decat intimidare clasica.

Din acest motiv, si Romania ar fi trebuit sa ia masuri preventive si pregatitoare, atat externe, cat si interne. Mai ales ca dotarea militara lasa mult de dorit. Daca pe plan extern, Romania beneficiaza de sustinerea NATO (si aceasta pentru ca este utila americanilor din punct de vedere militar – ca avanpost, si din punct de vedere economic, prin contractele benefice incheiate cu statul roman), pe plan intern amenintarile sunt reale si periculoase. Iar Rusia se pricepe la a detona intern state; si noi avem bombele noaste – maghiarii si autonomia pe care o cer si o cer si tot o cer. In plus, Rusia finanteaza grupul extremist Jobbik care agita relatiile dintre Romania si Ungaria. Dar problema sta in faptul ca statul roman nu ia atitudine; politicienii se arata niste nevertebrate inutile si lipsite de nationalism. Iar Rusia speculeaza, chiar daca la un nivel scazut, inactivitatea oficialilor romani.  

ACTIUNI DIFERITE

Daca toti sunt de acord ca Rusia ameninta si nu se joaca, nu toti iau aceleasi masuri. Ce-i drept, nu toti sunt in aceeasi situatie, insa o actiune comuna si clara s-ar fi impus pentru diminuarea avantului rusesc. La fel, cum si o atitudine similara este necesara si fata de SUA. Cand te afli la mijloc, joci la doua capete si nu lasi sa te muste niciuna dintre ele. Europa se complace si doarme. Iar NATO ramane o birocratie incapabila de a rezolva cu adevarat conflicte.

Situatia este complicata deoarece fiecare stat european isi urmareste interesele: Germania are legaturi speciale cu Rusia,  Lituania, Estonia si Finlanda depind in proportie de 100% de gazul rusesc (http://www.economist.com/news/briefing/21600111-reducing-europes-dependence-russian-gas-possiblebut-it-will-take-time-money-and-sustained), Franta vinde tehnologie militara Rusiei, iar Marea Britanie nu vrea sa se implice. In plus, mai pentru toti, Rusia reprezinta o piata de desfacere. 

Sanctiunile vizand sistemele de aparare, energie si bancar [ex. inghetarea programelor desfasurate de Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), inghetarea posibilelor active ale gigantului petrolier Rosneft in SUA] nu sperie Rusia, desi o afecteaza. Dar nu toate statele europene s-au alaturat deciziei UE de a aplica sanctiuni; Serbia a refuzat saia masuri impotriva Rusiei pe motiv ca nu a fost intrebata si ca nu trebuie excluse oportunitatile comerciale cu Moscova; si acestea in contextul in care Kremlinul a interzis importul de anumite alimente din Europa si SUA, afectand economiile respective.

CINE ARE DREPTATE?

Nimeni si toti, depinde din punctul de vedere al cui privesti. SUA acuza Rusia, Rusia acuza SUA, Ucraina acuza Rusia, Rusia acuza Ucraina, Europa acuza Rusia, Rusia acuza Europa.

Un lucru este cert: fiecare isi urmareste propriile interese si logica este urmatoarea:

Untitled

CINE CE CASTIGA?

Situatia era previzibila intrucat Rusia s-a asigurat de-a lungul istoriei ca zona sa fie destabilizata printr-o puternica fragmentare etnica (ucrainieni, rusi, evrei, germani, polonezi, romani, moldoveni, greci, bulgari, tatari, armeni, gagauzi, turci), iar Statele Unite si Europa s-au interesat de alte regiuni. Un asa zis conflict latent nu a fost asa de tentant precum Afganistan si Irak, dar marile puteri ar fi rebuit sa stie ca Rusia actioneaza pe termen lung si da dovada de rabdare in indeplinirea obiectivelor.

Nu este de trecut cu vederea nici „teoria conspiratiei”, cum ca este agreat ceea ce se intampla la nivel global. Intr-adevar, deciziile se iau in spatele usilor inchise de cativa oameni, care nu sunt neaparat politicieni. Si se iau in asa fel incat toti cei implicati sa aiba de castigat, fie acum, fie pe termen mediu sau in viitorul indepartat. Interesant ar fi de urmarit fluxurile de bani. 

Pe de-o parte mai este si ideea interesanta cum ca SUA foloseste Europa ca si camp de bataie; un conflict armat ar afecta direct continentul european, militar dependent de SUA, economic de exporturile in Rusia si lumea araba; in plus, sanctiunile economice impuse de Rusia Europei sunt mai danatoare decat cele impuse Americii. Iar o Europa slaba inseamna pentru Washington o colonie buna de folosit si o zona-tampon. De aceea, Statele Unite sunt mai interesate de un razboi cu Irak decat de o rezolvare a crizei ruso-ucrainiene – fie merg pe principiul ca „mai este timp”, fie s-a decis deja ce se va intampla.

Daca insa ne uitam la raportul saraci-bogati, nu putem decat sa observam ca, din toate situatiile de conflict sau de criza, ies invingatori bogatii…nu conteaza ce nationalitate ai, ce religie, ce etnie, ce culoare sau de ce tara apartii. 

CUM SE TERMINA?

Exista cateva scenarii:

1. conflictul ramane activ si se desfasoara pe termen mediu; Ucraina ramane cu trupe rusesti pe teritoriul ei si au loc ciocniri militare in est; Donetk ramane teatru de operatiuni militare; Kremlinul continua sa intimideze atat Kievul, cat si alti vecini precum Helsinki.

2. Ucraina, ajutata de NATO, castiga lupta cu Rusia; Kremlinul se retrage, se ridica sanctiunile; se reiau relatiile diplomatice, politice si economice;

3. Ucraina pierde, Donetk se alipeste Rusiei; sanctiunile economice se mentin si posibil sa creasca, dar nu vor afecta relatiile Europei cu Rusia; Kremlinul se potoleste o perioada si va continua agresiunea fata de Ucraina; conflictul se apropie de vest; alte sanctiuni; posibile actiuni militare in Marea Neagra intre SUA si Rusia;

Bineinteles, exista si alte posibilitati, dar este prematur sa le discutam si avem nevoie de mai multe date care sa iasa la suprafata.

Cert este ca Rusia a intrat in Ucraina si trebuie facut ceva. Si aceeasi regula trebuie aplicata tuturor actorilor care intra neinvitati pe teritoriul altui stat.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s