Important

Joe Biden in Romania

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, dicuta astazi cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta in contextul crizei ruso-ucrainiene, criza care tinde sa cuprinda intreaga Crimee – posibila amenintare la granita Romaniei in ceea ce priveste Rep. Moldova daca luam in considerare interesele si „traditia” de actiune a statului rus.

Intelegem reactia ambelor parti majore importante, Rusia si SUA, precum si faptul ca vizitele oficialilor americani sunt menite sa confirme angajamentul de securitate facut de SUA aliatilor sai. Ne intrebam totusi, tinand cont de cooperarea dintre serviciile de securitate romane si americane si analizele regionale implicite , de ce nu au fost luate, in parteneriat si de comun acord, anumite decizii de securizare a zonei? Tensiunile, amenintarile si crizele latente din zona Crimeei sunt cunoscute demult. Tactica rusa de asemenea. Intentiile ei la fel. Si atunci, cum se explica transformarea unei crize latente intr-una activa? Exista 3 motive:

– ignoranta;

– nepricepere;

– consimtamant.

Daca tinem cont de dotarea SUA, scaparile diplomatice si actiunile diplomatice vizibile, putem exclude primele doua variante. dra ramanem cu „consimtamantul”. S-a decis de comun acord? Este o concesie facuta de Statele Unite ca urmare a amplasarii scutului anti-racheta in Romania?

Un lucru este clar: Rusia nu renunta la Ucraina, mai ales ca ii confera iesire la Marea Neagra si este un punct strategic vital in mentinerea controlului si influentei in regiune. SUA  incearca sa previna extinderea rusa prin partenerii sai: Romania, Polonia.

Dar ce face Romania? Adevarul este ca Romania nu are un plan pe termen mediu si lung; liderilor romani le lipsesc viziunea si patriotismul pentru a crea o strategie. Putem spune ca Romania merge fara vreun scop anume stabilit, fara o destinatie; este oarecum in deriva. Colonizata de straini si privata de oameni de calitate care sa o conduca, Romania merge odata cu valul european si ciupeste ce apuca. Si nu se pune problema ca nu poate, ci nu se vrea. Cu avantajezele, energia si vointa de dupa ’89, Romania ar fi fost astazi cel mai important jucator regional, o legatura cu lumea araba si un spatiu tampon pentru vest in relatia cu Rusia. Dar nu este…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s