Important

Sa ne radem, sa ne ingrijoram?

1. EDUCATIA

Cand il aud pe Basescu vorbind despre educatie ma trec fiorii. Este ca si cum cocosul s-ar apuca sa guite. Presedintele-tradator ne vorbeste despre inlaturarea mercantlismului din educatie, din invatamant – sa scoatem statul din orice, sa privatizam tot si sa stergem orice fel de responsabilitate, ca si asa nu ne pricepem. In plus, accentul ar trebui sa fie pus pe invatamantul profesional si nu pe cel universitar ca, deh, cei de acolo vor doar sa pape banii oamenilor si nu le ofera sanse de reusita – dupa Basescu, succesul sau asigurarea unui trai decent trebuie data de scoala si nu de politicile economice si sociale. Este adevarat ca daca inveti o meserie ai sanse mai mari sa te angajezi acum, dar nu ne putem face toti tinichigii si ospatari, instalatori si zidari din motive medicale si aspirationale. In plus, o societate evolueaza datorita creierelor si nu a fortei de munca brute care are alt rol. Dar Basescu stie el ce zice: o populatie mai putin educata inseamna o populatie mai usor de manipulat si care nu poate pune conditii sociale si salariale. Daca vrei sa distrugi o natiune o ataci in viitor; si ca sa faci aceasta ii ataci sistemul de invatamant – este foarte usor sa faci ce vrei cu niste muncitori care nu gandesc, ci doar fac.

Aici nu este vorba despre sanse. Ce sanse ai sa te angajezi la Administratia Prezidentiala pe bune? Ce sanse ofera statul in ceea ce priveste dezvoltarea ta? Pentru copiii dotati si pentru cei saraci se mai gasesc ONG-uri si asociatii care sa le ofere sanse, desi, daca nu ai totusi niste bani tot nu poti realiza nimic. Insa pentru cei normali cu capacitati medii spre mari nu s-a gasit o solutie care sa le asigure o platforma de evolutie care, in timp, sa aduca beneficii in tara tocmai prin aportul pe care il pot aduce.

„Ori înţelegem că avem obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generaţii sacrificate. Eu voi rămâne susţinător fără rezerve al consolidării învăţământului profesional în România”, spune Basescu. Normal, ca veri ramane, Base, doar e mai usor sa ii prostesti pe prosti si sa oferi o forta de munca ieftina pentru prietenii tai rusi si americani. Nu spun ca oamenii ce fac scoli profesionale sunt prosti, de-astia am vazut in societate si cu facultati si scoli inalte facute chiar si in afara: Funeriu, cand ne arati diploma de BAC? Dar un om care a invatat pe bune si a muncit in facultate vrea sa fie platit in conbcordanta cu efortul depus si ar trebui investit in el in continuare. Fortat sa munceasca nu va avea timp sa se perfectioneze si neavand pila sa lucreze in domeniu se va plafona la ce gaseste ca sa supravietuiasca. Deci, sansele nu exista, societate umana romaneasca nu le mai ofera.

Cat despre „generatiile sacrificate”, uite cine vorbeste ca sa se afle in treaba. Sacrificati suntem de cand ati inceput voi, politicienii, sa va bateti joc de manualele de istorie, de cele de limba romana, de organizarea invatamantului (nu stiti decat sa rearanjati semestrele scolare), de promovarea unei culturi dezgustatoare ca cea a lui Patapievici si a altor spectre dintr-astea.

In fine, ca Basescu sa vorbeasca despre educatie … de ce nu si-a dat el fiicele la scoli profesionale? Poate sustine acest demers tocmai pentru ca el nu s-a priceput la invatat si nu este bun decat la furat – deh, e usor sa furi cand nu te trage nimeni la raspundere; ia incearca tu sa faci aceleasi trebusoare in SUA, sa vedem, mai stii sa furi cand FISC-ul iti sufla in ceafa?

P.S. La noi hotii din politica sunt numiti de oameni care nu pot rationa „afaceristi”; este ca redenumirea video-chat-ului, „hostess online”.

2. NATALITATEA

„Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci – şase copii, iar românca nu poate ? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă. Trebuie să mergem în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”, zise Basescu. Aceasta fraza descrie cel mai bine conceptia pe care o are Basescu despre femeie si despre rolul ei in societate; singurul aport de consemnat este, din punctul lui de vedere, nasterea si cresterea copiilor. Aaaa! Am innebunit si lumea se duce de rapa. Daca amerindienii considerau femeia foarte importanta, basescienii o vad ca pe un instrument de facut copii si, ca sa fie clar, trebuie sa toarne multi copii si sa nu o intereseze cariera si sa aiba un job pentru ca, daca are, nu mai este legata toata viata de barbat si cum sa o mai controleze el? Oamenii care au murit luptand pentru drepturile femeilor si pentru libertate in general, si-au irosit energia si viata.

Si din nou: Basescu vorbind despre maternitate este nepotrivit intrucat el era cel care se plangea ca avem prea multe mamici cu copilasi.

Iar daca tot sustine ca „maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii”, poate ar trebui sa incurajeze politic acest lucru si sa ia masuri care sa asigure conditiile economice si sociale ca familiile sa se decida sa aibe copii. Cum sa cresti un copil daca nu ai stabilitatea unui salariu mai mult decat decent … nu poti creste corespunzator un copil cu un salariu decent, ci cu unul bun. Si cum sa ai copii daca nu ai sistem de invatamant functional, perspective de angajare si dezvoltare pentru acesta si daca mediul este tot mai toxic din atatea puncte de vedere? Sa il cresti intr-o tara unde Consilium National pentru Combaterea Discriminarii nu vede ca presedintele nu numai ca discrimineaza persoanele de etnie roma (nu agreez romi, dar nu as propune eutanasierea sau sterilizarea acestora), ci si femeia romana.

Mai mult, daca pentru discriminare nu este sanctionat (nu a fost nici dupa ce a insultat o jurnalista roma spunandu-i „tiganca imputita”) atunci pentru incitare la violenta. Cum credeti ca vor actiona oamenii care au deja o retinere fata de tigani atunci cand se simt amenintati cu disparitia? caci, mai putini copii romani inseamna mai putini romani in viitor.

In orice caz, pentru ca nu va fi sanctionat (doar nu o sa se sanctioneze singur, nu?) propun sa aiba ghinionul de a ramane fara mostenitori si, mai grav, falit si cu multi ani de trait.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s