Important

Economia in Romania: un stat privat

Un articol interesant al economistului Ilie Serbanescu

„Începe criza sectorului privat (I)

Adevărata criză din România abia de acum încolo va începe. Nu neapărat mâine sau săptămâna viitoare, poate nici măcar în trimestrul următor, dar declanşarea acestei crize este inevitabilă. Si va fi una de durată, căci – stupoare! – nu va veni nici de la nefericitul buget public şi nici de la etern incriminatul sector economic de stat, ci de la sectorul privat.

Aoleo! Blasfemie! Tocmai mântuitorul sector privat este pus în discuţie! Da, şi fără ezitări! Sectorul privat l-a înlocuit, cu o viteză ameţitoare la scară istorică , pe cel de stat, atotstăpânitor în urmă cu numai două decenii. Înlocuirea s-a făcut nu atât prin verdictul forţelor pieţei, ci mai mult prin decizie politică, pe baza prezumţiei că sectorul privat este mai bun decât sectorul de stat. Prezumţie în principiu corectă şi chiar verificată practic pe multe meridiane ale lumii. Neprobată însă în România! Un transfer halucinant de la stat la privat a avut loc în 20 de ani printr-o violenţă neîntâlnită. Sectorul economic de stat s-a subţiat până la o contribuţie de numai 7% din PIB. Minunatul şi performantul sector privat face acum legea. Cu toate acestea, România a rămas tot subdezvoltată, tot în coada Europei în orice clasament şi cu productivitatea muncii tot în zona retrogradării.  A pierdut peste 4 din 8 milioane locuri de muncă, iar săracii ei hălăduiesc cu milioanele în bejenie naţională.

Admiţând însă că în general sectorul privat este mai bun decât cel de stat, atunci ce l-a împiedicat să nu fie un succes şi în România?! Simplu: în România sectorul privat nu s-a dezvoltat organic, în mod natural în timp şi spaţiu, ci a fost băgat pe gât prin decizie politică şi înşurubat în economie prin furt pe seama sectorului de stat, sub paravanul diversiunii că acesta din urmă este cel mai prost manager. N-avea cum în aceste condiţii să se nască şi să crească performant şi competitiv. După două decenii de devalizare de către privaţi (persoane juridice şi persoane fizice) activele statului sunt însă de acum pe sfârşite. Ca atare, privaţii vor trebui să conteze de aici încolo pe o devalizare mai slabă a activelor statului şi nu pentru că statul român s-ar fi trezit cumva, ci pentru că aceste active vor fi mai puţine şi mai subţiri. Mai pe scurt, sectorul privat va trebui mereu mai mult de acum încolo să se descurce singur, adică altfel decât până acum când toate problemele sale de fond au fost rezolvate pe seama statului, prin transferuri directe oficiale de active (aşa-zisele privatizări), prin transferuri directe neoficiale care reprezintă probabil cea mai mare parte (vânzări subfacturate către privaţi şi achiziţii suprafacturate de la privaţi), prin transferuri indirecte (evaziune fiscală). Sectorul privat, autohton şi străin, va trebui să se acomodeze la noua situaţie în care va lipsi supapa apelului practic gratuit la resursele statului. Acomodarea, care presupune schimbări structurale, manageriale, strategice şi tactice, va dura probabil 10-20 de ani şi va genera o criză profundă. ” ( http://radu-tudor.ro/ilie-serbanescu-e-o-diversiune-ca-statul-e-cel-mai-prost-manager/. )

 

Cata dreptate are? Este cu adevarat de vina sectorul privat, tinand cont ca acesta ocupa 93% din economia Romaniei? Logic, raspunsul este da. Nu neg importanta si impactul sectorului de stat care ar fi putut ameliora declinul economic si continui sa cred ca el este incapabil sa dea dovada de profesionalism si eficacitate tot din cauza deciziilor politice care au populat administratia cu incompetenti pilosi, nesimtiti si lenesi. Dar, ce sa vezi? Si in companiile provate este la fel: pilosi care deleaga treburile celor mai putin pilosi sau deloc. Un vechi proverb asiatic spunea ca atunci cand nu ai nimic de facut ii dai altuia treaba; asa este si in multinationale: unii muncesc si altii se joaca si iau laurii. Iar cand se cere marire de salariu, aceasta nu se justifica, nici macar in conditiile in care romani muncesc mai mult decat colegii lor din alte tari; si sunt si mai prost platiti. Iar mai nou, metoda de a da un salariu si mai mic decat cel obisnuit intr-o multinationala pe pozitia de entry-level este sa sa angajezi pe internship … o vrajeala … probabil in curand o sa i se zica practica asa cum procedeaza Adminisratia Prezidentiala cand vrea sa faca unele lucruri si le vrea pe gratis ca doar vor s mai stranga niste banuti, saracii.

Sistemul privat este la fel de meschin precum cel de stat si aduna gunoaie de oameni; cel mai bine se descrie ca „liceu american” cu toate tipologiile clasice de indivizi pe care le vedeti in filmele americane de duzina sau, mai elevat, ferma animalelor. 

Intr-adevar, dupa ce s-a sprijinit de stat, privatul se va clatina si, ca scapare, intr-o tara careia nu ii pasa de cetatenii sai, va abuza de angajati si ii va plati dn ce in ce mai prost. Cat despre bani, acestia vor continua sa plece in tarile mame, capitalul strain neinvestind in Romania si din cauza administratiei locale.

Deci, nu pot spune decat ca ambele parti ale sistemului de functionare a unei tari, merg mana-n mana si ar fi trebuit sa se controleze reciproc pentru a nu deraia. Dar cum sa sanctionezi tu, privatul, statul cand acesta iti da pe gratis terenuri, companii si te mai si plateste? 

In fine, pilosi, nesimtiti, lenesi si needucati exista si la stat si la privat. Tot ce conteaza este sa ai pila si niste prosti care sa lucreze pentru tine pentru ca nu au unde sa fuga si nu pot pune conditii. Traiasca statul! Traiasca privatul! Traiasca angajatorul!  Traiasca multinatinalele! 

 

P.S. Daca vreti exemple de astfel de multinationale si vreti sa va feriti de ele … va pot numi doua.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s