Important

Cine sunt modelele noastre?

<De ce este societatea noastra asa cum este?>.  Din lipsa de valori reale? Nu, valori avem, dar nu ni le insusim. Cautam kitch-ul, grotescul, manelismul; ne indepartam de frumos, de calitate si ne avantam in foamea de cantitate si de trend promovat de entitati corporatiste sau chiar de societati diluate ca substanta. si nu este vorba doar despre Romania, ci si despre SUA, Franta, Germania, China, Suedia. Variaza proportia si implicarea noasta ca cetateni, ca oameni.

Exemplu: daca este IPhone un trend, el devine necesar pentru toti; iti place, nu-ti place, apartenenta la un grup sterge necesitatea si dorinta ta. Nu am nimic impotriva acestei marci de smartphone; fiecare isi ia ce doreste; dar ce se imtampla atunci cand iti iei ceva doar pentru ca ii place altcuiva sau pentru ca „asa se poarta”? iti dilueazi, practic, eul. Te departezi de tine si nu este doar filosofie. felul cum ne imbracam, cum vorbim, cum ne comportam, ce ne cumparam, ce nu ne cumparam. 

Diferentele dinre noi sunt mari: nu plecam de pe acelasi postament, nu avem aceleasi sanse si nu vom avea pe structura actuala a societatii. Dar, intr- oarecare masura, extindem haul dintre conditia pe care o avem si sansa de reusita prin sustinerea si promovarea unor valori discutabile: Guta, Zavoreanu, Bianca lui Bote (sau nu), Elena Basescu, Andreea Balan, Inna s.a. Intr-adevar, fiecare cu gusturile sale; nu aceasta este prolema. Nu o sa oblig pe cineva sa asculte ceva ce nu ii place; dar nu trebuie sa ma obligi pe mine sa ascult ceva ce consider poluare fonica. Acelasi principiu se aplica emisiunilor de divertisment, galagioase si de prost gust, scenariilor slabe si repetitive romanesti, premiate peste hotare din atractie fata de ceva nemaintalnit, moderatorilor de tv-show-uri s.a.m.d.

Iar aceste modele se regasesc in societate din ce in ce mai mult si mai apasator. Ei sunt cei care arunca pe strada, strica parcurile, scriu cu graffiti pe statui, asculta muzica tare cu geamurile deschise, trec neasigurandu-se pe linia continua, scuipa, fac si alte lucruri pe la blocuri, prin canturi, fura, omoara si . Nu cer o lume perfecta pentru ca este imposibil de realizat tocmai din cauza naturii umane. Dar una atenuata ar merge … nu ar stica macar 70% civilizata, cu 85% baza necesara (canalizare, scoala, spital, electrificare etc.) si macar 50% sanse egale.

<Vezi sa nu>, mi-ar spune creierul incurcat de astfel de dorinte. Intr-o lume ca aceasta  Angela Gheorghiu ar fi pe primul loc si nu cateva pipite sumar spre gol imbracate, cu aceeasi voce prelucrata, lipsite de performence.

Dar, hei, aceasta este doar parerea mea. Cred insa ca am fi fost mult mai departe din punct de vedere civilizational daca am fi inaintat cu oameni de calitate si nu cu palstiline de proasta speta. Dar acest lucru ar fi fost in beneficiul tuturor si cine ar vrea ca toti sa fie egali, doar unii sunt mai egali ca altii.

P.S. Merita sa aveti un model de referinta ca Angela Gheorghiu. Da un suflu nou spiritului.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s