Important

Viata, avem nevoie de ea!

Avem nevoie de viata. Si ca sa avem viata avem nevoie si de sanatate. Ca sa avem sanatate trebuie sa ne ingrijin; si ca sa ne ingrijim trebuie sa avem cu ce, unde si la cine.  Poate aceasta este cea mai buna descriere a necesitatii unui sistem medical competent, eficient si accesibil.

In vortexul nebuniei asigurarii unui trai, a luptei sociale si a definirii personale, omul, prin natura si activitatea sa, a devenit din ce in ce mai vulnerabil si mai inrait. Odata cu cresterea masiva a populatiei globale, din cauza febrei banului, caruia i se confera o importanta periculos de mare, s-a marit si consumul, fapt care a dus la o batalie pe viata si pe moarte; nu se pune problema ca Planeta Albastra nu poate sustine un numar masiv de indivizi, ci modul cum unii oameni gestioneaza resursele in favoarea lor si in detrimentul celorlalti. Printr-un noroc al soartei si al istoriei, gasindu-se intr-o pozitie de control, un grup de oameni, uniti sau dispersati, au decis ca iesirea naturala din sistem este solutia cea mai buna pentru asigurarea traiului celorlalti, fara a periclita imbogatirea excesiva a lor. Iar de aici pleaca toate problemele: foametea, bolile, saracia, mizeria, poluarea, nefericirea, diluarea eului si, deci, a potentialului individual (se pune accent numai pe latura matematico-logica si mai putin pe cea artistica de calitate – totul s-a subtiat, ramane fara esenta).

Dar acestea nu conteaza pentru ei, atata timp cat banul deschide usi si atenueaza problemele. Unii ar spune ca banul nu iti aduce fericirea; realitatea infirma acest lucru; si daca, totusi, nu aduce fericirea, cu siguranta o intretine. „Dar daca nu ai sanatate, degeaba ai bani”:  partial adevarat. Intr-adevar, nu poti cumpara sanatatea cu bani asa cum faci in jocurile online, dar o poti intretine si poti avea o sansa, indiferent cat este de mica. Ganditi-va: daca nu ai bani, cum te tratezi pe tine de o boala sau pe cei pe care ii iubesti? Ce faci daca ai cancer? Crezi ca tratamentul este gratuit? Pastilele, chimioterapia, radioterapia … ce faci? Doar vrei sa traiesti. Si asa esti asaltat de zeci de probleme, daramite sa mai vina si un asemenea ghinion? O tumoare: cum te operezi de ea daca nu intra in pachetul tau de asigurare? 

Si as putea sa insir o serie de exemple. Indiferent ca ai sau nu bani, iti doresti sa traiesti, chiar daca nu recunosti acest lucru. Iar cand te afli in situatia de a fi pe marginea prapastiei, doresti sa nu ai alte griji pentru a-ti putea indrepta energia catre supravietuire, atat cat va fi ea: un an, doi, zece.

In orice caz, avem nevoie de viata, nu doar sa supravietuim. Dar ce facem cand nu putem nici macar sa supravietuim?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s