Important

Problema maghiara = problema secuiasca = problema romaneasca

Problema maghiarilor care sunt, de fapt secui, conform notelor istorice (prezentate in emisiunea Punctul de intalnire de ieri, de catre profesorul Radu Baltasiu) este in esenta o problema politico-extremista alimentata cu bani si logistica de  oficialii de la Budapesta si neglijata intentionat de catre autoritatile romane; un exemplu este lipsa de reactie din partea Presedintiei Romaniei; un altul declaratiile de asa-zisa empatie a unor politicieni PDL. In plus, dupa zeci de ani de tolerare a atacurilor asupra identitatii si integritatii statului roman, accentuate in ultimii trei ani, actualul aparat de stat gaseste dificil de reparat o situatie creata si adancita cu buna stiinta chiar de seful statului, Traian Basescu (amintesc lipsa de reactie a lui Basescu in momentul in care a fost arborat steagul Tinutului Secuiesc pe o institutie publica, neimplicarea lui in manifestatiile de solidaritate a autoritatilor ungare fata de protestele maghiarilor-secui din Romania pentru autonomie ).

Asa-zisii maghiari tipa astazi ca sunt abuzati de catre autoritatile romane, ca nu li sunt respectate drepturile, ca sunt discriminati. Nerespectarea drepturilor este o chestiune generala intr-un stat si trebuie tratata ca atare intrucat se pleaca de la premisa ca toti suntem egali; drepturile li sunt respectate pe deplin (pot invata in limba lor, pot vorbi in limba lor, nu sunt obligati sa invete romana) iar discriminarea este inversa: minoritatile au mai multe drepturi decat majoritatea romaneasca. Discriminatorie este declaratia primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care doreste ca limba maghiara sa fie obligatorie pentru toti cei care traiesc in asa-zisul Tinut Secuiesc, romani sau maghiari, sasi sau tigani. Ultima oara cand m-am uitat in Constitutie zona aceea facea parte din Romania, deci, pe o logica elementara, concluzionezi ca daca traiesti in Romania vorbesti romana, indiferent de etnie. De accea imi plac francezii din punctul asta de vedere: sunt fermi pe pozitie cand vine vorba de tara lor: vrei sa traiesti in Franta sau sa inveti in Franta, vorbesti franceza; nu se negociaza. Mai mult, acest primar obraznic, Raduly, care ar trebuie sa reprezinte o amenintare la adresa integritatii statului roman si care ar trebui luat in vizor de serviciile secrete si scututat nitel, are tupeul sa afirme ca si corespondentii de stiri ar trebui sa stie limba maghiara obligatoriu. Cat despre discriminare, Raduly Robert a introdus ca obligatorie limba maghiara in primaria pe care o conduce, institutie publica romaneasca de altfel. Asadar, daca vrei sa ocupi un post la primarie trebuie sa basadesti (cuvantul chiar exista in DEX) ungureasca. Unde este discriminarea? Sunt destui romani care au fost prin Harghita si au fost tratati ca un c–t doar pentru ca erau romani, culmea, in tara lor. Daca vrei sa intrebi ceva, abia gasesti vreun secui care sa stie romana. Iar daca stie te priveste de sus ca si cum esti un intrus fara permis de vizita. Iar acest lucru este si in dezavantajul ungurilor: aria lor de angajare se limiteaza la anumite zone ale tarii, iar, din punct de vedere social, au grave lacune de comunicare. interactiune si dezvoltare. In schimb, sunt cultivate aroganta, tupeul, nesimtirea.

Liderii lor politici nu urmaresc o autonomie teritoriala veridica si istoric sustinuta (culturala au deja), ci o indoctrinare moderna si spargerea unei tari din motive politice. Credeti ca le pasa de cetatenii lor? De ce nu i-au scos in strada cand a fost vorba de taierile guvernului Boc? Sau cand li s-au desfiintat spitalele? Sau cand li s-a taiat din pensii de catre Basescu? Pentru ca liderii lor, coioti parsivi, pupau dosul basescian cu mult drag si inca o mai fac, chiar daca mai temperat si cu directia Budapesta. Iar Basescu, in schimbul pastrarii puterii interne, neglijeaza voit atacul autoritatilor ungare si joaca in hora cu extremistul Laslo Tokes. Nu e de mirare ca Basescu isi vede interesul si ca il doare in cot de tara aceasta. De o tristete crunta este ca nimeni din cei care ar putea face ceva nu ia atitudine. USL ar fi trebuit in fiecare zi sa faca presiuni asupra presedintelui-impostor, Traian Basescu, sa-l „atace” politic la fiecare ora, sa il intarate ca acesta sa faca orice gresala si sa il suspendeze odata pentru totdeauna (nu ca activitatea lui Basescu nu poate fi considerata tradare – motiv chiar de inchisoare). Iar daca democratiile occidentale ar sari de c-r in sus, sa li se arunce in fata chestiunea Schengen (o alta dovada de deficit de democratie din interiorul Uniunii Europene).

In orice caz, conflictul romano-ungar este continuu alimentat de Budapesta si risca sa devina o criza majora pentru statul roman daca nu este gestionat cum trebuie. Presedintia Romaniei, Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe si ambasadele romanesti din Europa si din Statele Unite trebuie sa lucreze sustinut si sa adopte o pozitie ferma in aceasta chestiune, ca si in celelalte cazuri de pe plan extern. Aceste aspecte, coroborate cu un efort de reabilitare economica a tari, vor face ca Romania, in timp, sa aiba din nou un cuvant de spus. Aceasta daca se doreste. Visez, nu?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s