Important

Probleme de identitate

Uniunea Europeana sufera de o grava criza de identitate. Cu bazele clatinandu-se inca de la inceput (egalitate in drepturi falsa, alocare de fonduri inegala, zona euro necompetitiva), acest colos politico-social nu are sanse reale de reusita; din punct de vedere al caracterului national, nicio natiune nu este si nu trebuie sa fie dispusa sa renunte nici macar partial la aceasta; iar UE tocmai acest lucru implica: o supra-natiune care sa actioneze in beneficiul tuturor entitatilor implicate. Dar experienta si istoria ne demonstreaza tocmai contrariul; niciun stat nu a renuntat la caracterul sau national ci, dimpotriva, in situatii critice, precum criza economica, si-a intarit statutul. Iar pastrarea identitatii presupune o doza de egoism, asadar de atitudine partinitoare fata de ceilalti. 

Problema este modul cum reactionezi tu in situatia in care cineva vrea sa ia totul sau ce-i mai bun. Negocierea este un cuvant cheie; iar aceasta se face pe canale diplomatice si politice. Da, este adevarat ca trebuie sa renunti la anumite lucruri, dar nicio tara nu trebuie sa renunte la acele elemente care ii pot afecta identitate si, deci, integritatea, siguranta, bunastarea.

Schengen. Ratiunile refuzului de a accepta Romania si Bulgaria sunt efectele unei politici externe deficitare a statelor in cauza. In speta prezenta, Romania trebuie sa isi redreseze politicile si strategiile. Atata timp cat presa este considerata o amenintare la adresa securitatii, nu trebuie sa avem asteptari de la cei care ne-au condus si care stau in fruntea CSAT. Pasi mici si fermi trebuie facuti in aceasta directie. Si, concomitent, trebuie create si aplicate cu seriozitate si strategii interne care sa le sustina pe cele externe. 

In orice caz, criza identitara a Europei se poate observa si in alte colturi ale lumii: de la vest la est. Ea presupune o criza a fiecarui actor, de la cea culturala la acea a elitelor, economica, sociala, religioasa.

Pentru moment, nicio rezolvare concreta nu s-a conturat; de altfel, cine are de pierdut si cine are de castigat din existenta unei solutii viabile pentru omenire?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s