Important

UE si restul lumii refuza sa admita ca dezastrul economic este … un furt

Uniunea Eueopeana si restul lumii refuza sa admita ca dezastrul economic este, de fapt, un furt. Jaful din banii publici, cresterea datoriilor nationale, investitiile proaste si speculatiile nu sunt decat dovada ca unii, putini la numar in comparatie cu restul de cateva miliarde, au „castigat” surprinzator in timp record. Cum se explica profitul unor companii, multinationale si, in special banci, intr-o perioada in care descresterea economica ar trebui sa ii afecteze pe toti? Cum se explica faptul ca, din firmele declansatoare ale crizei de pe Wall-Street, nu a dat faliment decat una singura? Si, in primul rand, cum se explica datoria statelor? in numele cui le-au facut si pentru cine? Daca exemplul Romaniei se aplica la scara larga atunci logica este simpla: statul se imprumuta, sa spunem 1 miliard de euro/dolari, pentru ca banii proveniti din taxe si impozite i-au papat, 1 mld din care fura inca jumatate si de restul se folosesc sa acopere sau sa mentina un fragil si aparent echilibru in stat. Ideea este ca toti s-au intins mai mult decat le-a fost plapuma. Daca nu ai bani, nu faci. daca totusi vrei sa faci, te imprumuti numai in cazul in care stii ca poti sa ii dai inapoi si, in niciun caz, nu iei oferta cea mai dezavantajoase pentru tara ta … asta daca iti pasa si nu vrei sa iti iasa si tie un malai … mai mare, mai mic, de cele mai multe ori, mai mare decat investitia pe care trebuie sa o faci.

Criza euro este o criza a datoriilor publice. Criza SUA este o criza provocata intentionata, controlata (n.m. pentru cine trebuie). La baza, criza economico-financiara globala are aceeasi cauza: furtul. S-a furat prea mult, sub diferite forme. Iar cand banul este „zeul la care se inchina toti” (Balzac), salvarea cetatenilor si redresarea economiei nationale revin pe locul al doilea. Acelasi lucru se intampla si in Germania, care incearca sa isi protejeze … ce? … tot bancile care au imprumutat statul elen. Cum sa dea ele faliment? Saracutele? Intrebarea mea este de ce au impumutat in primul rand o entitate juridica care sta sa se prabuseasca? In orice caz, vizita cancelarului german, Angela Merkel (n.m. alta cramponata de putere – ca mai toti) in China pentru a cere suport financiar pentru statele europene aflate in dificultate (erijandu-se de la a mai plati pentru prostiile altora. Germania contribuie cel mai mult la UE) este o dovada a faptului ca liderii europeni nu vor sa cedeze in fata atractie furtului si ca, totusi, este mult prea tarziu sa redresezi din acest moment, o economie subreda, ineficienta, necompetitiva, asa cum se dovedeste a fi cea din zona euro.

Conceptul european ar fi fost unul functional doar daca se aplica la nivel de cooperare (pe diferite domenii precum, libera circulatie, schimb educational, sisteme unice de supraveghere, aparare, etc.) si nu la nivel decizional, adica la delegarea responsabilitatilor si atributilor catre un for european, act ce presupune renuntarea la suveranitate, o delegare de nationalitate … aspect imposibil de realizat, intrucat nimeni nu este si nu trebuie sa fie dispus sa renunte la suveranitate.

Concluzia este ca, daca nu s-ar fi furat ata de mult, daca s-ar fi redus evaziunea fiscala (n.m. un alt tip de a fura), lucrurile nu ar fi stat asa. Dar cui sa ii pese? Celor care fura sau celor care tolereaza?

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s