Important

Analiza scurta a societatii umane

In Epoca de Aur circulau o serie de bancuri descriptive si sugestive perioadei. Printre ele se numara si urmatorul banc semnificativ si pentru guvernarea sau mai bine zis domnia basesciana:

„Burebista, dupa 2050 de ani, vrea sa revada lumea. Ajungand deasupra Romaniei isi intreaba ghidul:

– Ce popor sunteti  voi ?

– Aplaudacii.

– Ce conducator aveti ?

–  Dementius Demolatus.

– Si ce capitala aveti ?

– Fomidava.

– Si la ce zeu va inchinati?

– La Zdamasii.”

Lasand gluma la o parte, acest umor negru de atunci si de acum(vezi lozincile din Piata Universitatii si din celelalte orase) contureaza in linii grave un tablou dur al societatii romanesti a secolului XXI: incalcari grave ale democratiei atat in Romania, cat si in ale tari din Europa, America, Asia si Africa; minari ale economiei de catre cativa actori pentru imbogatiri rapide (criza economica actuala, venita de pe Wall-Street, a fost provocata, calculat, prin speculatii de catre cativa oameni din domeniul financiar-bancar, care a avut si cel mai putin de suferit de pe urma acestei recesiuni puternice cu efecte devastatoare in randul populatiilor sarace); razboaie sustinute de asa-zisele democratii cu scopul eliberarii popoarelor de sub jugul dictaturilor (interventia SUA, a Frantei si com. in Egipt, Irak, Afganistan), dar cu clare interese economice in aceste state – de altfel, pentru Statele Unite ale Americii , cei care nu fac asa cum vor ei sunt niste dictatori si trebuie eliminati (asa a fost inlaturat si Ceausescu; nu afirm ca nu a fost dictator, dar faptul ca a fost nu era un motiv suficient pentru puterile mondiale sa intervina; nu mai puteau ele ca romanii o duceau rau, pentru ei intentiile lui Ceausescu precum creareaunei banci nationale care sa functioneze pe plan international, neatarnarea fata de alte tari si independenta, aspecte care ofera putere unui stat care, astfel, o poate proiecta in sfera internationala).

Iar in acest tablou se contureaza in tuse intunecate perspectivele naruite ale unei vieti prospere, incalcari grave si evidente ale Constitutiei si ale altor legi (in acest sens, cer anchetarea si condamnarea Robertei Anastase), incalcarea unor drepturi precum libera deplasare, libera constiinta, libera exprimare, dreptul la intimitate (documentul ACTA urmareste supravegherea securista a persoanelor si nu combaterea pirateriei), dar si promovarea nulitatilor, poate principala cauza a dezastrelor umane de pe glob: cu oamenii potriviti, atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere al minimii moralitati, criza datoriilor natiunilor, foametea, criminalitatea de orice tip nu ar fi avut o asemenea intensitate si nici un asemenea avant. Cu politicieni, sindicalisti, patroni, oameni de cultura precum Traian si Elena Basescu, Gigi Becali, Boureanu, Videau, Roberta Anastase, Bogdan Hossu, majoritatea ministrilor din fostul si actualul guvern, Mihai Razvan Ungureanu, Emil Boc, Anca Boagiu, Ana Maria Caltan, Costel Bobic, chiar si Tariceanu, Ciuvica, Parvulescu, Patapievici si toata gasca sa de inculti si multi altii (lista ar fi prea mare), cu astfel de oameni nu poti crea nimic; elitele duc inainte o natiune, iar Romania duce o lipsa acuta de elite.

Romania nu are bani pentru nimic: sanatate, educatie, sport, inovatie, infrastructura, agricultura, inductrie, turism … nimic. Dar aceasta pentru ca se fura si nu se face nimic niciodata. Romania este una din tarile unde se intampla multe paradoxuri: desi guvernantii se plang ca oamenii nu muncesc, tara este pe crestere economica iar planul se depaseste cu regularitate; desi planul se depaseste si sunt facute investitii, nu se gaseste nimic; desi nu se gaseste nimic, puterea vede pe toata lumea multumita; desi este multumita, populatia iese in strada; desi populatia iese in strada, nimeni nu isi da demisia. Despre paradoxul antic „desi exista regi ai asfaltului, nu exista drumuri” nici nu mai pomenesc.

Iar toate acestea releva o situatie periculoasa din punct de vedere social.  Avem nevoie de sustinerea elitelor, de inovatie, de cercetare. O regandire a intregii societati umane, a insasi constructiei umanitatii, se cere necesara.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s