Important

Ponta si discursul sau nefericit

Am asteptat sa treaca ziua de ieri ca evenimentul numarul 1 al tuturor televeziunilor, discursul lui Victor Ponta in Parlament cu ocazia votarii noului guvern, sa se consume intr-o oarecare masura pentru a analiza cat mai bine acest subiect.

Din punct de vedere comunicational si politic, co-presedintele USL a avut o interventie prost gandita: momentul ales nu a fost bun deloc, iar tonul mesajului mult prea soft pentru un lider de opozitie.

Din punct de vedere politico-strategic, continutul discursului presedintelui PSD a avut doua tinte: prima se refera la tintirea unui nou public, public care nu prefera tipul de mesaj dur, aparent neconstructiv si cu „injurii” la adresa oponentilor; a doua tinta este formata din serviciile secrete romanesti – ideea este ca fara ajutorul acestora, niciun partid politic, fie avand el 60% in sondaje si chiar sustinut si de oamenii din strada, nu va putea sa castige viitoarele alegeri fara sa ofere nimic sau cu nimic. Daca analizam istoria politica a Romaniei dinainte si dupa ’89, observam ca toti liderii acestei tari au fost dati jos cu ajutorul acestor servicii secrete. Trebuie sa fii naiv sa crezi ca un partid politic nesustinut de cei care trag cee mai multe sfori in orice tara ai trai, poate castiga impotriva unui dictator numai prin mijloace democratice. Iar aici putem exemplifica rasturnarea de situatie din Egipt, din Irak si din alte zone ale lumii. In acest sens, Victor Ponta a transmis un mesaj subtil celor din serviciile secrete: alegeti cel mai posibil castogator al viitoarelor alegeri. Putem afirma ca Antonescu este cel impulsiv, iar Ponta cel calculat. De fapt, in spatele lor este o echipa iar miscarile din spatele scenei sunt mai multe si mai complexe decat cele din lumina reflectoarelor.

Cat despre laudarea lui Ponta de catre putere aceasa se traduce scurt si clar: diversiune. Ramane de vazut cat de destepti sunt liderii opozitiei cat sa nu pice in aceasta cursa.

Concluzia este urmatoarea: discursul lui Ponta nu trebuia sa aiba loc in acea zi, dar mesajul <nu sustinem si nu legitimam acest guvern> a fost clar. Da, daca era un discurs, trebuia sa fie unul acuzator la adresa legitimitatii acestui guvern ilegal care a trecut prin comisii asa cum stim. Dar poate nu toata lumea astepta ca discursul sa fie unul dur, mai putin neslefuit. Este posibil Ponta sa fi tintit si publicul extern. Ramane de vazut in timp care vor fi efectele pozitive ale acestei actiuni.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s