Important

Pe hartie democratie, libertate doar in acte. De ce tipi ca ai de toate.

Democratie? Care democratie? Libertate? Care libertate? Drepturi? Care drepturi? toate sunt aparente si doar in vorbe. In fapte, realitatea se contureaza astfel: sa va bucurati, bai viermilor, ca puteti striga „jos Basescu”, fara sa fiti impuscati. Cel putin asa ar descrie Gitenstein, ambasadorul Stetelor Unite la Bucuresti. Uite unde era marele democrat: aici sub nasul nostru. Nu vrea el sa se duca sa le spuna acelasi lucru si americanilor? Sa vedem atunci cat tupeu ar avea. Pardon, nici macar nu ar incerca sa faca acest lucru. Dar la noi, cu asa un presedinte si cu asa clasa politica (bineinteles, in majoritatea ei) nici nu ma asteptam sa spuna altceva ca, deh, americanu’ s-a adaptat mahalalei prezidentiale.

Si, in fond si definitiv, la ce ne trebuie democratie?Ca doar regimul autoritar al lui Basescúne va salva de la colapsul economic (de aceea pe site-urile de recrutare aplicantii pe un post variaza astazi intre 300 si 2250 – nu exagerez, chiar azi am vazut un astfel de anunt). In plus, tarisoara merge bine: suntem pe crestere, gazele sunt ieftine, turismul este in floare, avem cu totii vanzari anterioare, exista o minunatie de posibiliati de dezvoltare profesionala, salariile sunt in crestere si „ne simtem” cu totii bine. Tot ce trebuie sa faci este sa gandesti pozitiv.

Si, ca sa fie pachetul complet, oficialii romani semneaza acorduri internationale la plesneala (n.m. este pentru binele securitatii nationale, homeland security, cum ar spune americanii, care sunt mai putin democratici decat europenii, sa fie clar!) si, mai bine de atat, primul-ministru habar nu are ce este ACTA. Poate va intrebati si voi; ACTA este un nesimnificativ acord international care se vrea sa combata pirateria online. Toate bune si frumoase pana acum, cu exceptia ca te poate opri pe strada sa iti ceara Iphone-ul sau alt gadget sa vada daca ai fisiere piratate. Cu alte cuvinte, iti intra legal in viata privata, in mail, in telefon, in tableta, oriunde vor muschii celor care sunt la butoane, doar asa pentru ca vor sa iti puna pumnul in gura atunci cand nu le convine ceva.

In tarile cu o democratie macar aparenta (vezi SUA si Rusia) s-a decis ca este aiurea acest acord si s-a dat un raspuns negativ. Totodata, in Europa, mai exista si state cu creier mai dezvoltat, precum Germania, care au spus tot NU unei asemenea aberatii, care loveste dur in sintagma „drepturile omului”.

In orice caz, In Romania, distractia este maxima, in maximul securitatii nationale si in maximul interesului celor din spatele lui Basescu.

Si, cum sunt legiferate in decrete, in legi si acte, de ce tipi vierme, ca ai de toate.

Anunțuri

8 gânduri despre „Pe hartie democratie, libertate doar in acte. De ce tipi ca ai de toate.

 1. Si cu strada cum ramane? Ups, circuli pe strazile platite si din banii altora. Oricum, ma intreb daca ai avea un handicap, nu ai avea pe nimeni si nu ai putea munci cum ai trai daca nu te-ar ajuta cat de cat statul?

  Cat despre statul socialist ar fi multe de spus. In orice caz, si SUA ofera ajutor social deci eu propun sa te muti in Somalia si sa nu comentezi ti-ar zice Gitenstein pentru ca in statul socialist este mai bine decat in Somalia sau Siria, dupa preferintele diplomatice ale ambasadorului. Daca te-ai prins bine, daca nu tot bine.

  Mai mult, dupa logica ta (Romania nu este democratie pebtru ca este republica si are la baza o constitutie) inseamna ca statul Coreea de Nord este o democratie.

  P.S. Nu ma obosesc sa te combat pentru ca nu trebuie sa te conving de nimic,; din partea mea, esti libera sa gandesti si sa traiesti cum vrei. Nu te obosi sa ma convingi de nimic pentru ca nu ai argumente solide.

  Apreciază

 2. ARTICOLUL 32
  (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare. Ma obliga sa-mi trimit copiii la scoala, imi incalca dreptul meu de parinte de a-mi educa proprii copii.

  (4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii. – nimic nu este gratuit, de unde are statul bani ca sa acorde burse? Ii fura de la oameni. Imi inclaca dreptul meu de a-mi cheltui banii asa cum vreau, ci mi fura sa plateasca scolarizarea altora.

  (5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii. – imi incalca dreptul de a-mi educa copiii acolo unde vreau eu.

  (7) În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege. – incalca dreptul la libera constiinta, la libertate intelectuala si la libertate individuala

  ARTICOLUL 34
  (3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare – statul fura bani de la oameni pentru a plati ajutoarele de maternitate, pensii si alocatii.

  ARTICOLUL 41
  (2) Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege. – inclaca drepturile patronilor de a-si negocia salariile si beneficiile in functie de nevoile companiei.

  ARTICOLUL 47
  (2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii. – statul incalca drepturile oamenilor de la care se fura banii pentru a plati aceste programe sociale.

  ARTICOLUL 49.
  (2) Statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap. Alte forme de protecţie socială a copiilor şi a tinerilor se stabilesc prin lege.– din nou, bani furati de la persoanele care lucreaza. Unde este dreptul lor de a-si tine banii lucrati?

  Plus ca portul de arma este interzis.

  Cind intri in SUA si se iau amprente nu o fac pentru ca esti automat vinovat, ci pentru a tine o evidenta a persoanelor care intra in tara.

  Apreciază

  1. Am citit cu atentie ce ai scris. Daca tu crezi ca amprentarea este ok, atunci nu avem ce discuta. Nu ma obosesc sa iti combat toate punctele enumerate, lucru pe care l-as putea face foarte usor. Nu este rau sa ai o parere proprie, dar peste tot in lume statul colecteaza bani. Nu aceasta este problema, ci faptul cum sunt utilizati banii. Nu stiu daca toata lumea s-ar descurca numai din salariu pentru ca societatea actuala nu confera tuturor aceleasi posibilitati. Si, ma gandesc, din salariul tau vei putea sa iti faci o strada numai a ta pe care sa circuli?

   Pozitia ta nu ma surprinde mai ales ca am anticipat-o din momentul in care mi-ai spus ca ceea ce a afirmat Gitenstein este ok.

   Apreciază

   1. Nu am spus ca ce a spus Gitenstein e ok, ci ca este consistent, ce spune in Romania spune si in SUA, tu l-ai facut sa apara ipocrit, ceea ce nu este.

    Nu spun ca amprentarea e ok, dar nu e facuta pentru ca esti automat presupus vinovat, asa cum ai afirmat. Am combatut afirmatia ta, nu daca amprentarea este ok sau nu.

    Nu te obosesti sa combati punctele pentru ca nu ai cum sa le combati. Statul are voie sa te taxeze pentru functiile legitime ale statului, cum ar fi protectia si justitia. Deci taxe pentru armata, politie, pompieri, judecatori ar fi corecte. Taxe pentru a plati alocatii, concedii de maternitate, ajutoare de inmormintare, burse, etc, sint facute nelegitim, prin furtul banilor oamenilor.

    Statul are datoria de a crea circumstante care sa ajute cetatenii sa traiasca cum vor si sa faca ce vor cu viata lor. In acest caz sa dea legi economice care sa ajute oamenii sa-si gaseasca un loc de munca, nu sa fure de la cei care lucreaza si sa dea celor care nu lucreaza. Acesta se numeste furt institutionalizat.

    Cit despre „educatie” nu ai ce sa spui, prin obligativitatea scolilor si standardului impus de guvern, statul incalca mai multe drepturi ale omului. Bine ati venit in Romania socialista!

    Apreciază

 3. Democratia presupune mai multe forme de guvernare si de functionare (vezi modelul Westminster si modelul consensualist). Da-mi exemple ca sunt incalcate drepturile si libertatile omului de catre Constitutia Romaniei. Si spune-mi daca amprentarea la intratea in SUA de catre autoritatile americane nu incalca drepturile omului? Unde este prezumtia de nevinovatie si dreptul la libera circulatie? Iar supravegherea video excesiva din Londra nu incalca dreptul la intimitate?
  In rest, personal consider ca respectarea Constitutiei este o problema in Romania si nu Constitutia insasi. Daca aceasta trebuie imbunatatita aceasta este o alta chestiune.

  Apreciază

 4. Din cite stiam, in SUA si Romania nu este democratie, pentru ca amindoua sint republici care au la baza o Constitutie. Si in SUA sint demonstranti si nu-i impusca nimeni pentru asta, asa ca democratul respectiv spune un lucru cunoscut. Prostia este ca nici macar Constitutia nu apara drepturile oamenilor, ce sa ne mai asteptam de la altii?

  Apreciază

  1. Este incorect spus ca o tara nu este democratica pentru ca este republica. In ceea ce priveste Romania, aceasta este stat national, suveran si independent. adevarat, forma de guvernamant este republica si da, Constitutia sta la baza statului roman, de aceea in ea se specifica faptul ca Romania este „sta de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic (n.m. ceea ce in SUA nu exista) reprezinta valori supreme” (Art.1, a.3).

   Cat despre ce spunea „democratul” Gitenstein, nu faptul ca spune un lucru cunoscut. Afirmatia sa este grava din punct de vedere politic si diplomatic. El ar fi trebuit imediat demis, eventual sa mearga ambasador in Siria. Ceea ce a spus el se traduce colocvial: ce te plangi, ba, ca nu te impusca nimeni; gata, ajunge, ti-ai zis oful acum lasa-ne. Un lucru esential pentru cei care nu vad ceea ce trebuie vazut: nu trebuie sa mori ca sa dovedesti ca democratia in Romania a fost suspendata.

   Apreciază

   1. In primul rind Constitutia Romaniei incalca drepturile si libertatile omului, cea a SUA nu.

    Democratia inseamna ca majoritatea conduce. Republica inseamna ca Constitutia conduce. Asa ca nu este incorect sa spui ca democratia si republica sint 2 lucruri diferite. Eu prefer libertatea printr-o Constitutie care nu incalca drepturile omului, nu vreau democratie, care este la un pas de tiranie.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s