Important

SUA, o tara complet libera?

Visul american: pe scurt, din nimeni ajungi vedeta sau din nimic te realizezi. Este o iluzie puerila sa crezi ca te poti duce in Statele Unite si acolo, dintr-un om „incatusat” devi unul liber. In primul rand, nu exista asa ceva precum libertate; nimeni nu este liber cu adevarat, ci putem doar trai cu iluzia unei libertati aparente care ne confera un confort psihic intr-o societate care se bazeaza pe profit si careia nu ii pasa cu adevarat de fiecare individ. Cei care cred ca sunt liberi, indiferent in ce tara traiesc, se afla intr-un tablou in care in mijlocul desertului a aparut brusc o oaza. Realitatea confirma insa opusul.

Visul american, acela al succesului, al faimei si al bogatiei prin munca cinstita si sustinuta, este contestat chiar de cetatenii americani si de realitatea economica: somajul in SUA a atins nivelul de 9,1% (9AM News), in timp ce profiturile corporatiilor se mentin la niveluri ridicate; dupa doi ani de declin din cauza crizei financiare din 2007-2009, profiturile corporatiste totale au atins 1.500 miliarde de dolari, cu 6,5% peste un maxim înregistrat în septembrie 2005 (Mediafax.ro). Iar acest lucru duce la un decalaj ingrijorator intre bogati si saraci.Intre anii 1993-2008, cele mai bogate 1% dintre familiile americane au obţinut 52% din veniturile totale ale populaţiei, conform unei analize a serviciului fiscal american (Internal Revenue Service-IRS) efectuată de Emmanuel Saez, economist la University of California (Mediafax.ro).  La polul opus, oamenii de rand au simtit din plin efectele crizei: veniturile medii ale unei familii americane obisnuite au fost la sfarsitul anului 2010 de 49.445 de dolari, sub nivelul din 1997 (Mediafax.ro). Asa ca visul american nu este trait nici macar de propriii cetateni.

Este important sa aflam si ce inseamna visul american: pentru Martin Luther King Jr. el insemna egalitate rasiala; pentru Herbert Gans este o chestiune de bani, oamenii clasei mijlocii avand posibilitatea, prin munca cinstita, de a-si cumpara o casa; iar Abraham Lincoln sustinea ca industria ii da posibilitatea unui om sa prospere, munca libera, asa cum o numea el.Dar niciuna dintre acestea nu se intampla pentru oamenii de rand din America.

In principiu, visul american este strans legat de democratie, de egalitatea de sanse indiferent de religie, culoare, sex, etnie. Iar realitatea arata ca suspiciunile fata de oamenii de culoare exista inca in SUA, femeile sunt mai prost platite decat barbatii (lucru care se intampla peste tot in lume), arabii si musulmanii sunt considerati teroristi.

Este, asadar, SUA o tara complet libera? Daca este libera de ce este atent monitorizata si supravegheata, prin sisteme informatice, de catre oficialitati? De ce esti „suspect” atunci cand platesti cu chash si nu cu cardul? De ce iti iau amprentele cand intri in tara, asta daca ti se da o viza (daca era un stat liber nu aveai nevoie de viza)? Deci, ti se iau amprentele si esti deja catalogat ca „posibil infractor”?! Asadar, nu esti liber; iar daca oamenii nu sunt liberi, tara nu este una libera.

Libertatea reprezinta in esenta posibilitatea de a actiona dupa propria vointa sau dorinta, dar nu intotdeauna poti face acest lucru. Daca vreu sa ma duc in State trebuie sa imi dea voie statul american. Asadar nu pot face acest lucru dupa propria-mi dorinta. Deci, SUA nu este un stat liber (teoria se aplica tututror statelor). Daca sunt cetatean american si vreau sa beau la varsta de 14 ani nu pot pentru ca nu mi se da voie. deci nu sunt liber. Si liber cu adevarat esti atunci cand poti sa faci ce vrei, cand vrei si cum vrei, fara bariere, fara limite. In rest, daca respecti niste norme sociale si niste legi, esti partial liber. Iar acest lucru, intr-o societate in care exista oameni nu este rau. Daca vrei sa fii liber intru-totul trebuie sa traiesti in salbaticie si sa nu depinzi cu nimic de nimeni si … sa fii singur.

Acum … o mica lectie de istorie. Acceptand o utilizare mai larga a conceptului de libertate, America de Nord a fost, inainte de colonizatori, un popor liber. Dupa „lichidarea” amerindienilor de catre colonizatori din motive economice de imbogatire, pe cai rapide si ilegale dupa normele actuale din SUA,  vechii colonizatori, europeni la origini, au facut din America de Nord, deci implicit si din SUA, un continent care nu mai era liber. Cine spune astazi ca SUA este un stat liber sa si aminteasca faptul ca SUA exista in urma macelaririi unui popor, prin furtul unui tinut. Faptul ca, ulterior, s-au incercat niste ajustari administrative si de gandire, nu fac din America de astazi una libera. De altfel, nu exista un stat liber cu adevarat. Si, spre deosebire de statele europene, Stetele Unite sunt mai putin democratice. In plus, democratia nu a aparut in SUA – pentru cei care cred ca America este izvorul democratiei si blameaza Europa sa citeasca putina istorie.

Asadar, SUA nu a fost si nu este o tara libera; nu trebuie sa se creada ca proclamarea si sustinerea unor libertati, precum cea de exprimare, de gandire, de constiinta, este acelasi lucru cu aplicarea lor concreta de catre societate. Nu poti sa spui tot ce crezi si sa scrii tot ce vrei pentru ca risti sa pici in extrema discriminarii.

Nu mai vorbesc de faptul ca SUA nu numai ca nu este o tara complet libera, dar este si una violenta. Daca pe primele locuri regasim Noua Zeelanda, Islanda, Japonia, Australia, Norvegia, Irlanda, Danemarca, Luxemburg, Finlanda si Suedia, Statele Unite ale Americii se afla pe locul 85, conform Global Peace Index, publicat in iunie 2010 de catre Institute for Economics and Peace. Iar SUA declaseaza chiar si Cuba (72), Paraguay (78) si Bolivia (81). Intr-o tara unde violenta este ridicata, oare cum sta libertatea indivizilor? Mai ganditi-va voi cei care ridicati in slavi SUA si uitati ca, de fapt, americanii sunt la origine spanioli, francezi, englezi, portughezi, adica europeni. Iar un continent nou a juns mai violent decat cel vechi.

Mai ganditi-va la cat de libera este SUA, la cat de libere sunt statele si la cat de liberi sunteti voi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s