Important

Anti-Homeschool in Romania: nu sistem socialist, ci sistem capitalist

Exista destui parinti in Romania care argumenteaza faptul ca imposibilitatea de a alege ce tip de pregatire sa faca propriul lor copil este cauzata de un sistem socialist care nu le respecta dreptul de a decide. Sintagma de „sistem socialist” sau „stat socialist” este asadar utilizata incorect. Pentru aceste persoane, sistemul socialist nu este unul democratic, insa el presupune tocmai o participare democratică a oamenilor la fiecare nivel economic şi al administraţiei de stat. Daca cetatenii nu se implica, vina „esuarii statului” este deopotriva a lor si a celor alesi.

Pe langa teoriile marxiste, marxist-leniniste si cele socialiste non-comuniste care pun accentul pe nationalizarea economiei, din motive de securitate, politice si ideologice, si lasa intr-un plan secundar sau elimina total capitalismul şi achiziţiile publice, pe langa acestea exista teorii socialiste care sustin existenta unor nivele diferite in ceea ce priveste relaţiile de piaţă, în asociere cu proprietatea publică. In prezent, termenul „stat socialist” este folosit pentru a descrie statele care prevad ajutor social, printre care somajul, asistenta sociala, venitul minim garantat, ajutorul pentru handicap, medicamente si tratamente subventionate de stat, chiar daca baza economica a statului este definita de capitalism si privatizare.

Greseala cea mai mare care se face este aceea ca multi considera statul social un stat comunist. Terminologia are semnificatii diverse, de aceea trebuie folosita cu grija.

Referitor la educatia la domiciliu in Romania, legalitatea ei ar insemna largirea paletei de educatie. Insa problema nu sta in socialism, ci in capitalism, capitalism care urmareste profitul. Unde ar fi profitul scolilor si universitatilor particulare daca acest sistem ar fi legalizat? Si cati parinti in Romania si-ar permite acest lucru? Tot pentru cei bogati ar fi aceasta posibilitate: pentru ca tot trebuie sa angajezi profesori ca sa iti inveti copiii pentru ca nu este atat de simplu, pe cat cred unii parinti, sa citesti lectia din manual si sa i-o predai copilului. Iar argumentul ca nu exista nicio problema sociala in aceasta chestiune nu are fundament. Un copil trebuie sa relationeze atat cu copii de varsta lui, cat si cu oameni mai mari, precum profesorii, trebuie sa stie cum functioneaza sistemul, sa se loveasca de micile greutati de la teste. Atata timp cat sistemul mondial este construit astfel nu vad de ce s-ar plange parintii ca este un sistem social, cand el de fapt este unul capitalist, sistem in care esti pe cont propriu.

Nu afirm ca nu ar trebui sa se implementeze si in Romania aceasta forma de invatamant, insa parintii, care mai mult tipa decat actioneaza, nu s-au implicat destul. Si inca ceva, analizand realitatea concreta, cati parinti se implica in educarea copilului pe parcursul scolarizarii sale? Programa se poate schimba, societatea se poate schimba, sistemul educational se poate schimba. Cati,insa, isi fac timp pentru asa ceva? Cati sanctioneaza abaterile? De ce se poate in strainatate si la noi nu?

Mai mult ca predea numai el tot ce ii trebuie copilului (presupunand prin absurd ca este un parinte atotstiutor), parintele trebuie sa aiba cel putin cinci ore libere pe zi, deci sa nu munceasca, pentru ca in restul timpului trebuie sa se ocupe si de facut mancare, si de facut curatenie, si de spalat samd.

In orice caz, acesta este sistemul capitalist, el pune accentul pe proprietatea privata, pe urmarirea profitului si pe crearea unei piete competitive. Supravegherea, monitorizarea si sanctionarea acestui sistem trebuie facute de catre toti cei implicati.

Ceea ce este important de retinut este faptul ca nu exista un sistem pur capitalist si niciunul pur socialist; neimbinarea drepturilor si libertatilor omului, competitivitatii si profitului cu ajutorul social oferit d eun stat civilizat si democratic inseamna atingerea securitatii sociale si fizice a statului in cauza. Atat blamatul sistem socialist care iti „monopolizeaza” viata iti asigura, in cazul in care vorbim de un stat responsabil si in cazul in care nu ai  posibilitatea de a apela la servici medicale private, un minimum de asistenta medicala. Daca vrea cineva exemple de state unde se aplica invatamantul acasa sa se uite la Australia, Canada, Noua zeelanda, Marea Britanie si Statele Unite. Sa nu uite insa sa se uite si la organizarea sociala a acestor tari.

Argumente pro „educatie la domiciliu”:

 1. posibilitatea alegerii materiior studiate;
 2. supravegherea copilului;
 3. aprofundarea materiilor;
 4. apropierea parintilor de copii;

Argumente contra „educatie la domiciliu”:

 1. lipsa resurse financiare – un parinte nu il poate invata si geografie, si fizica, si romana, si matematica, si muzica pe un copil, asadar, trebuie sa aiba meditatori;
 2. timp insuficient de a-l educa intrucat parintele trebuie sa mearga si la munca;
 3. riscul de a-l neglija;
 4. lipsa de socializare a copilului cu alti copii de varste, etnii si sexe diferite;
 5. crearea unui grup de profesori autorizati sa faca lectii cu copiii acasa pentru a mentine calitatea educatiei la standardul necesar realitatii – necesita fonduri alocate de stat sau de parinti, dar acestia se plang deja de costurile ridicate ale invatamantului;
 6. lipsa dezvoltarii sociale si a schimbului de experienta educationala;
 7. riscul de a crea doua viziuni asupra realitatii care difera partial sau total;
 8. riscul ca educatia la domiciliu sa le ofere copiilor un singur unghi de a privi lucrurile;
 9. diminuarea spiritului civic;

 

Cel mai bine ar fi o combinare si o eficientizare a sistemului de invatamant, dar pentru aceasta ar trebui sa existe dorinta tuturor de a schimba ceva in bine.

Anunțuri

9 gânduri despre „Anti-Homeschool in Romania: nu sistem socialist, ci sistem capitalist

 1. Vorbesc intotdeauna in cunostinta de cauza, ceea ce inseamna atat din propria experienta, cat si din experienta altora verificata, de obicei, din trei surse si pe date clare. Deci, nu stiu cine este mai slab informat aici. Nu vad de ce te superi daca cineva nu gandeste ca tine. Nu iti dai seama ca „suni” exact precum sistemul socialist pe care il blamezi. Incerci sa ii indoctrinezi pe ceilalti si nu ii lasi sa faca propriile lor alegeri. Presupun ca din acest motiv, imi dai replay incercand a ma convinge ca gandesc prost, insinuand ca nu ma informez, nu stiu ce vorbesc, prin care, constient sau inconstient, jignesti. Probabil ca nu realizezi. Nu este nimic. Acum sa trecem la combatere. Cu materialul tau as putea sa te combat la nesfarsit. sa nu consideri ca daca nu mai te combat am si trecut de partea afirmatiilor tale, dar am si alte chestiuni catre care trebuie sa imi indrept atentia.

  Punctul 1:Nu, punctul meu nu este gresit, pentru ca nu toti parintii au prieteni care sa stie materiile respective. Nu exista numai parinti profesori.

  Punctul 2:Mamele se duc la munca pentru a le asigura un trai mai bun copiiilor, asa cum te lauzi ca faci si tu. Deci nu gresesc. Si presupun ca tu mai si dormi chiar daca 4 ore pe zi.

  Punctul 3: Poate fi vorba de comoditate, de „fite”, nu neaparat de interes pt copilul sau. Pentru ca la fel de bine se poate interesa si icp educatia lui in sistemul public, trebuie doar sa vrea acest lucru. Deci nu e gresit.

  Punctul 4: Nu cred ca un copil scolit acasa, pt ca educatia inseamna mai mult decat invatatura, este legat de o masa, ci doar mult prea protejat. Acesta poate fi un lucru bun sau rau depinde cum privesti. Un copil de clasa a patra socializeaza si cu alti copii, din alte clase pentru ca existe si laboratoare. daca tu ai facut un anumit tip de scoala nu inseamna ca exemplul tau este regula. daca ai fi fost, in meseria sau in scolirea ta prin diferite institutii de invatamant, ai fi stiut ca punctul tau de vedere nu este singurul corect. deci nu gresesc.

  Punctul 5: Avem viziuni diferite pentru ca avem experinte diferite. Simplu. Am perceput altfel lucrurile, parintii au avut alta influenta aasupra noastra, ne-am autoeducat in moduri diferite si am fost capabile sa facem fata prejudecatilor in cantitati si feluri diverse. Acum, eu am afirmat ca parintii isi educa acasa copiii, iar la scoala invata alte lucruri folositoare. Exista si aspecte negative, dar copiii au parinti cu un scop: sa ii invete cum sa discearna binele de rau, ura de compasiune etc. Nu am spus ca un copil este educat numai de scoala, pentru ca nu isi traieste viata acolo. Iar el nu este atat de influentabil decat daca este o fire slaba. In primii ani de viata parintele este acolo pentru el (excludem cazurile extreme si tragice); insa in gimnaziu si mai apoi, el trebuie lasat sa faca propriile sale decizii pentru a sti sa isi asume responsabilitatea, pentru a sti ce inseamna sistemul „sanctiune & recompensa” si multre altele. Deci nu gresesc.

  Punctul 6:Profesori diferiti, elevi diferiti, situatii diferite + parinti diferiti= puncte de vedere diferite. Deci nu gresesc. Daca un copil invata acasa si se dezvolta si in cateva grupuri de homeschooling este bine, dar de cele mai multe ori nu se intampla asa. Daca tu procedezi astfel, nu inseamna ca toata lumea care a optat pentru acest tip de invatamant o face. Deci nu gresesc.

  Punctul 7: Care statistici? Din ce tara? ce profil are acest stat? Ce cultura civica? Te referi cumva la Statele Unite, unde spiritul civic este insamantat copiilor de mici de catre parinti? Ca un sistem de invatamant si o societate nu pune accentul pe acest lucru nu este un argument pentru afirmatia ta. Ca ar trebui sa puna accent? Aceasta da. Copiii sunt implicati in actiuni caritabile daca parintii, profesorii, prietenii, ONG-urile se implica. In Romania sunt destul de numeroase exemplele in acest sens. Deci, gresesti. Inca ceva, daca un copil scolit acasa isi poate aranja orarul cum doreste, can intra in campul muncii nu va avea aceeasi libertate.

  Punctul 8: Cred ca ar trebui sa discuti cu oficialii statului in care locuiesti sa vezi care este viziunea lor despre ajutoarele sociale. Multi parinti nu sunt de acord sa le foloseasca nu din motivul ca nu este datoria statului sa le ofere, pentru ca pana si sistemul din SUA recunoaste ca este de datoria sa sa isi apere cetatenii, iar apararea nu inseamna numai una militara. Te-ai gandit vreodata cum ar supravietui copilul tau daca ar ramane paralizat? parintii nu traiesc pentru totdeauna, iar dupa gandirea ta nimeni nu are responsabilitatea sa aiba grija de el? Numai ca nu ma astept sa vezi imaginea de ansamblu dupa ce ai argumentat pueril cu airmatia „Numai ca nu ma astept ca romanii (sau europenii) sa cunoasta functiile legitime ale statului. Iar americanii ii ajung din urma.” As putea sa analizez aceasta afirmatie din mai multe unghiuri. O sa ma rezum la a spune ca americanii ii ajung pe europeni din urma intr-atat de tare incat sunt mai putin democratici, au provocat criza financiara mondiala pentru ca „baietii destepti” de pe Wall-Street s-au jucat cu vietile propriilor lor cetateni, au cea mai mare datorie externa, poarta razboaie pentru scopurile lor economice pretinzand ca sunt „in numele libertatii si a democratiei”, mai au pastrata pedeapsa cu moartea in unele state si pastreaza, ca toate natiunile, prejudecati puternic inradacinate fata de celalalte etnii si rase. Vorbim despre americanii care i-au exterminat pe amerindieni? Sunt ei atat de evoluati fata de europeni? Te inseli, indoctrinata fiind cu visul american. De altfel, te temi atat de tare de indoctrinare, incat nu ai sesizat ca ai fost deja indoctrinata.

  Anticipand reactiile tale, iti spun ca nu consider ca europenii sunt mai buni decat americanii in primul rand pentru ca nu generalizez ca tine si in al doilea rand, pentru ca americanii sunt, de fapt, o corcitura de spanioli, francezi, englezi, germani si alte natii care au colonizat acest continent numit America. Nu exista natiuni si nici state perfecte cum nu exista nici oameni perfecti, nici culturi si nici religii perfecte. Nimeni nu este perfect. Accepta acest lucru si treci mai departe.

  P.S. Daca vrei sa iei in considerare un sfat (NU este obligatoriu, este alegerea ta) redirectioneaza-ti energia catre a schimba ceea ce consideri ca nu este bine, nu sa te razboiesti cu mine in idei, desi pe mine, personal, nu ma deranjeaza.

  Apreciază

  1. Nu vorbesc din presupuneri cand afirm ca unii copii au probleme. Concluziile tale sunt gresite dar nu conteaza, crezi ce vrei. Iar procentul tau de 99.999% poate imi trimiti si mie sursa oficiala, si imi spui daca te referi la SUA sau la statistici complete. Numai faptul ca mi-ai aruncat o cifra aiurea imi arata ca esti slab informata. Nu am sa stau acum sa iti explic mura-n gura niste lucruri clare si dovedite. Nu este rau ca faci homeschooling dar nici daca faci o scoala in sistem. Tu ai o problema, rezolvati-o. By-by.

   Apreciază

 2. Cred ca te-ai incurcat in definitii:

  SOCIALÍSM s. n. 1. Ansamblul doctrinelor social-politice care urmăresc reformarea societăților umane prin desființarea proprietății private asupra mijloacelor de producție și de schimb și punerea acestora sub controlul statului.

  Atita timp cit statul are control asupra educatiei, acesta este un sistem socialist.

  LIBERTÁTE, (4) libertăți, s. f. 1. Posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință;

  Are un parinte din Romania, sau orice alta tara socialista din Europa, posibilitatea de a actiona dupa propria vointa? Are un parinte posibilitatea de a-l educa acasa fara interventia guvernului? Are un parinte posibilitatea sa-si invete copilul materiile pe care le doreste? Are un parinte posibilitatea sa spuna nu indoctrinarii din scolile publice? Are un parinte posibilitatea de a decide standardul educatiei pe care doreste sa il aiba copilul sau??? NU!! NU!! NU!!

  Concluzie: acele tari nu sint libere!

  Apreciază

  1. Are un om libertatea de a alege unde sa traiasca ? Nu si mai ales in SUA unde esti considerat un preupus infractor pentru ca ti se iau amprentele la intrarea in tara.

   Are un om libertatea de a-si alege nationalitatea? De a-si alege parintii? De a-si alege sistemul economic intr-o lume in care nu este singur? Nu.

   Nu exista libertate in adevaratul sens al cuvantului. Esti naiva. Nu exista tari libere pentru ca nu poti face tot ce rvei, cand vrei si cum vrei din cateva motive pe care nu le mai enumar aici. Mai mult, ai ales numai definitiile care iti convin si se pliaza pe idea ta. In plus, de ce consideri ca tu esti mai capabila sa iti educi copilul si ca nu il indoctrinezi. ca sa fie cu adevarat liebr de toate acestea, ar trebui sa traiasca singur ca sa nu fie influentat si modelat de niciun om. Atunci ar reveni la conditia sa de salbatic.

   Apreciază

   1. Postul tau discuta problema socialismului in educatie, nu in economie sau nationalitate. Da, majoritatea oamenilor au o inclinatie catre socialism pentru ca sint lenesi si nu vor sa-si ia viata in propriile miini, ci asteapta ca guvernul sa aiba grija de ei.

    Aici vorbim despre educatie. Vrei sa comparam SUA si Romania in educatie? Bine! Are voie un parinte din Romania sa-si educe copiii conform propriilor convingeri? NU! Are voie in SUA? DA! Deci care tara este socialista in privinta educatiei? Unde isi impune statul vointa? Romania. Usor de vazut asta.

    Aici nu este vorba de capacitatea cuiva de a educa sau nu. E vorba de drepturile lui. Iti garantez ca nu am aceeasi capacitate de a face meniuri sofisticate la fel ca si un guru in gastronomie! Oare asta inseamna sa-mi dau copilul sa manince la scolile acestor „experti”??

    Eu recunosc ca-mi indoctrinez copiii. Vreau sa gindeasca cum cred eu ca e bine, pentru ca este dreptul meu de parinte. Un profesor nu are dreptul sa-mi indoctrineze copilul, pentru ca nu este al lui.

    Apreciază

 3. Dintre toate presupunerile gresite pe care ai, dintre toate informatiile gresite culese, ma leg de una singura:

  Atata timp cat sistemul mondial este construit astfel

  O tara libera se cunoaste dupa libertatea de alegere a ideilor. Sint tari unde le este recunoscut parintilor dreptul de a-si educa copiii potrivit propriilor convingeri. Toate tarile care nu recunosc acest drept nu se numesc tari libere cu adevarat. In aceste tari, statul doreste control si putere asupra a ceea ce gindesc oamenii.

  Interesant este ca toti striga libertate, dar putini stiu sau vor sa stie ce este aceea.

  Apreciază

  1. De ce crezi ca presupunerile mele sunt mai gresite? Incerci sa ma influentezi? Sa ma indoctrinezi? Vezi, acesta este rationamentul tau si te pot combate la nesfarsit cu materialul pe care mi-l oferi. In plus, informatiile sunt gresit culese doar atunci cand oferi o singura perspectiva, iar eu am adus argumente pro si contra, pe cand tu incerci sa ne convingi ca statul tau socialist care te incatuseaza nu este bun de nimic. Daca al tau copil ar avea un accident si ar ramane paralizat fara posibilitatea de a munci pentru a-si asigura traiul, statul tau socialist i-ar asigura un venit minim. Asa este si in Olanda, si in SUA, si in alte tari.

   Mai mult, indoctrinarea de care tu vorbesti poate fi evitata prin discutiile parintelui cu copilul intrucat acesta o sa asculte mai intai de parintii lui si apoi de colegi, profesori. daca iti neglijezi copilul atunci este problema ta. Si cum multi au greutati in a-si educa odrasla, este mai bine ca aceasta sa fie lasata sa se si autoeduce.

   Daca analizam mai atent, o sa observam ca intre stat si biserica/religie, aceasta din urma ii indoctrineaza mai mult pe oameni. deci cred ca ar fi mai bine sa iti directionezi energia inspre aceasta chestiune.

   In ceea ce priveste libertatea, aceasta nu inseamna nici stat(sub orice forma de organizare), nici religie (indiferent care este aceasta), nici complexele si visurile neimplinite ale parintilor, nici obligatii.

   Cat despre sistemul mondial mai informeaza-te.

   Apreciază

   1. Cred ca ai presupuneri gresite pentru ca nu vorbesti in cunostinta de cauza, ci doar bazat pe ce cred unii sau altii. Sa vedem:

    lipsa resurse financiare – un parinte nu il poate invata si geografie, si fizica, si romana, si matematica, si muzica pe un copil, asadar, trebuie sa aiba meditatori – nu neaparat. Daca un parinte este in stare sa citeasca, poate sa-si invete copilul cel putin pina la liceu. Apoi exista grupuri de parinti care isi educa copiii acasa, dar au terminat o facultate, unde pot ca sa predea anumite materii. Un parinte care a terminat facultatea de fizica poate preda fizica la copiii ai caror parinti nu stiu fizica. Asta ca in schimb, copiii acestui parinte sa fie invatati biologie de alt parinte care a terminat aceasta facultate. Deci este fara bani, dar pe baza de schimb de servicii. E gresit punctul tau? E GRESIT!

    timp insuficient de a-l educa intrucat parintele trebuie sa mearga si la munca; – aici am 2 puncte: unul, de multe ori mama poate sta acasa dar nu vrea, pentru ca vrea o masina mai scumpa, telefon mobil la copii sau baia faiantata. In acest caz, prioritatile trebuie rearanjate. Dar sa luam punctul 2: se poate lucra in schimburi diferite. Eu asa fac, eu lucrez noaptea, ca sa pot sa-mi educ copiii in timpul zilei. E gresit punctul tau? E GRESIT!

    riscul de a-l neglija – acest risc exista mai ales daca un parinte il trimite la scoala. Atita timp cit un parinte isi ia responsabilitatea sa-l educe acasa nu o face pentru ca este lenes, ci, dimpotriva, pentru ca este interesat de copiii sai, deci sansele ca un copil sa fie neglijat sint minime. E gresit puntul tau? E GRESIT!

    lipsa de socializare a copilului cu alti copii de varste, etnii si sexe diferite; – ha, ha, impresia GRESITA pe care o ai este ca crezi ca un copil educat acasa este legat cu lantul de masa de bucatarie. Iti garantez ca un copil educat acasa cunoaste mult mai multi copii decit unul educat de stat, care isi cunoaste colegii, cam 30. SInt foarte multe grupuri de parinti care educa acasa si copiii participa in diferite grupuri, in diferite activitati, cu copii de alte virste, etnii si sexe. Un copil de clasa 4-a, institutionalizat, isi stie doar colegii de clasa, nu copii de alte virste, etnii sau sexe. E gresit punctul tau? GRESIT!!!!

    riscul de a crea doua viziuni asupra realitatii care difera partial sau total; – fiecare om are viziunea sa asupra realitatii, asta nu depinde numai de scolarizare. Cred ca noi doi (doua?) am facut scoala publica din Romania, cum de avem viziuni diferite? Daca este asa cum ai spus, ca parintii isi educa copiii acasa un fel si la scoala invata alt fel, oare nu se intimpla acelasi lucru? Oare cele doua viziuni nu sint diferite si se bat cap in cap. Deci deja se intimpla, nu trebuie sa fi educat acasa ca se ajunga aici. Gresit? GRESIT!

    riscul ca educatia la domiciliu sa le ofere copiilor un singur unghi de a privi lucrurile; acest lucru se intimpla cu cei din scolile de stat. Li se ofera un singur unghi: cel al statului! Noi analizam o problema din toate unghiurile, si tragem concluzia potrivita. In scolile de stat asa ceva nu este voie. asa ca corect ar fi sa spui: riscul ca educatia DE STAT sa le ofere copiilor un singur unghi de a privi lucrurile. Ai impresie gresita? GRESIT!!

    diminuarea spiritului civic; – statisticile arata acei care sint educati la domiciliu sint mult mai implicati in proiecte civice decit cei din scolile publice. Programul le permite acest lucru. Daca un copil educat de stat vrea ca sa-si ia 3 zile libere ca sa faca munca de voluntariat la un camin de batrini, sau la cantina pentru saraci, poate sa lipseasca? Nu!! Un copil educat acasa isi poate aranja orarul oricum doreste!! Ai vreo dovada ca este asa cum afirmi?? Gresit si acest punct? GRESIT!!!!

    Apoi ai discutat despre ajutoarele sociale. Multi parinti nu sint de acord sa se foloseasca de ele, pentru ca nu este de datoria statului sa le ofere. Numai ca nu ma astept ca romanii (sau europenii) sa cunoasta functiile legitime ale statului. Iar americanii ii ajung din urma.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s