Important

Cinstiti pe 22, 23, 20, 25, umiliti in restul timpului…

Pe 22 martie  se sarbatoreste ziua Fortelor Navale, pe 23 aprilie ziua Fortelor Terestre iar pe 20 iulie ziua Fortelor Aeriene. Toate aceste evenimente se reunesc sub un singur steag pe 25 octombrie cand este Ziua Armatei.

Ne bucuram, admiram, ne intristam, comentam, criticam si privim defilari, simulari si strangeri de mana; admiratie si atentie sunt oferite acestor oameni in exact aceste zile de mari oameni de stat, de la ministrii la presedinte. In restul timpului, cu totii, insa, uita de cei care ne apara si ne construiesc o imagine pozitiva peste hotare. Dar lucrurile nu se opresc aici: pe langa faptul ca se mandresc cu realizari care nu sunt nici pe departe ale lor (ca in cazul sportivilor romani), mai au si tupeul sa le taie salariile si pensiile. In plus, „marele” conducator, impreuna cu „servitorii” care au un cuvant de spus in privinta dotarii si perfectionarii Armatei Romane, au decis ca militarii nostri nu au nevoie de transportoare blindate moderne sau de armament pe masura conflictelor:  armele automate romanesti au calibrul 5,45 milimetri, in timp ce calibrul standard in NATO este de 5,56 milimetri (sursa: http://www.gandul.ro) , ceea ce inseamna ca, daca in timpul unui atac, un militar roman ramane fara munitie acesta nu poate imprumuta cartuse de la un soldat aliat din simplu fapt ca acestea nu se potrivesc.

Iar politicienii nostri vorbesc si iar vorbesc: „TAB-urile sunt vechi, au diverse probleme legate de viteză, de aer condiţionat şi altele”, spunea Melescanu acum 3 ani pe cand era ministru al Apararii Nationale. Si seful statului stie de aceste probleme, a spus-o in 2009 la prezentarea bilantului Ministerului Apararii Nationale pe anul acela: „Trebuie sa observ ca la indeplinirea misiunilor in afara teritoriului avem probleme”.  Ne bucuram domnule presedinte ca stiti si dumneavoastra ca militarii romani au probleme in Irak si Afganistan, dar nu mai bine luati niste masuri concrete si avantajoase lor? Nu vreti sa incetati sa va mai ganditi la cum sa ii multumiti pe aliati si sa va preocupati mai intai de romanii d- voastra, de soldatii nostri? Stiu ca relatiile internationale si diplomatia sunt importante (desi nu va pricepeti la ele), dar si acestea se realizeaza in raport cu interesul national si necesitatiile statului; iar acestea la randul lor, in raport cu aliatii, celelalte tari si structuri internationale.

Totodata, sa va amintim domnule presedinte cum faceti uniforma militara romana de ras, prin deciziile pe care le luati si prin masurile care lipsesc  cu desavarsire in ceea ce priveste modernizarea Armatei Romane? Ati putea sa va lasati de lucrurile la care nu va pricepeti. A!, si nu uitati sa va certati si fiica pentru ca i-a umilit pe soldatii romani in campania sa pentru Europarlamentare din 2009 cand a purtat uniforma militara incalcand legea nr. 262/2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea si portul uniformelor militare, precum si a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor, lege care spune ca portul militar este legal doar pentru militarii activi sau pentru cei trecuti in rezerva. Poate ca ar trebui clarificat si acest lucru pentru ca sa nu-si mai bata joc de  armata romaneasca toate copilele „modele” sau „paralele” din politica.

Acestea fiind spuse, militarilor romani sa le dedicam  cu tristete poezia „Balada corbilor” de George Toparceanu:

Posomorâţi, cu gheara lungă,
Cu pliscuri negre de oţel,
Ne-am înfruptat cât să ne-ajungă
Din prânzul marelui Măcel.
Cu patrioţii la paradă,
Amestecaţi printre eroi,
De-a valma coborâm în stradă, —
Dar nu ne ducem la război!

Când geme-n vaier lung câmpia,
Când stau întorşi spre bolta cruntă
Cei logodiţi cu veşnicia
Sub ploaia rece şi măruntă;
Când moartea seceră flămândă
Făcând mormane de eroi, —
În dosul frontului, la pândă,
Noi nu ne ducem la război!

Târziu, cu penele mânjite
De sânge negru — şi sătui,
În cuiburi calde şi ferite
Ne-mperechem şi scoatem pui
Ce s-or hrăni ca şi părinţii
Din hoituri slabe de eroi, —
Căci, soli voioşi ai suferinţii,
Noi nu ne ducem la război!
Alteţă, zvonul creşte iarăşi,
Adună-ţi ceata de eroi…
Cu moartea suntem buni tovarăşi,
Dar nu ne ducem la război!

„Lumea literara si artistica”, VII, 1923, nr. 1,  5 iunie

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s